De ce apare durerea de cap?

Durerea de cap este un simptom neplăcut, pe care aproape orice persoană l-a resimțit de-a lungul vieții, cel puțin o dată. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 50% dintre oameni se confruntă cu dureri de cap frecvente (*
Chiar dacă durerea de cap este frecventă, puțini sunt cei care știu că poate fi extrem de variată, atât din punct de vedere al simptomelor, cât și din punct de vedere al cauzelor care o declanșează. 

articol

Care sunt principalele cauze ale durerilor de cap?  

Aceste dureri extrem de neplăcute pot afecta orice parte a capului și pot fi rezultatul unei alte probleme de sănătate sau rezultatul unei hiperactivități a creierului sau a unei hipersensibilități a vaselor de sânge, a mușchilor și a nervilor.

Există foarte multe cauze care pot da dureri de cap: mahmureală, loviturile la cap, foamea, oboseala, lipsa hidratării, poluarea din aer, gripa, temperaturile mult prea crescute sau mult prea scăzute, sinuzita, stresul, postura incorecta la birou, hipertensiunea arterială, etc.

În funcție de intensitate și cauza, durerile de cap pot fi împărțite în 4 categorii:

1. Cefalee de tensiune. Este principala cauză a durerilor de cap și afectează până la 70% dintre adulți **

2. Migrena. Este o durere de cap care afectează mai mult femeile decât bărbații și poate fi însoțită de greață, vărsături, fonofobie și fotofobie ***

3. Cefaleea de tip cluster. Este extrem de puternică și cel mai adesea are cauze genetice.

4. Durerea sinusală. Este o durere însoțită de senzație de presiune la nivelul frunții sau obrajilor, care se amplifica atunci când apar mișcările bruște. De cele mai multe ori apare în episoadele de răceală și gripă.

În funcție de localizare, pot fi definite dureri de cap la ceafă, frontale, laterale, în zona maxilarului, în zona ochilor sau generalizate.

Cum se tratează durerile de cap?  

Cea mai rapidă soluție este administrarea unor medicamente pe baza de triptani pentru migrene și durerile de tip cluster, a unor analgezice și antiinflamatoare pentru cefaleea de tensiune și a unor decongestionante pentru durerile sinusale.

Există și tratamente nemedicamentoase, cum ar fi aplicarea unor comprese calde sau reci pe frunte, eliminarea stresului și evident, adoptarea unui stil de viață cât mai echilibrat.

Este durerea de cap un motiv de îngrijorare? 

În mod normal nu. Dacă aceasta duce la stări de confuzie, la pierderea cunoștinței, la febră, amorțeli sau probleme locomotorii, consultul unui medic este obligatoriu. 

Referințe:
* https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders
** https://colepaintherapygroup.com/tension-headache-definition-symptoms
*** https://www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-migraines